Soorten vouwkarton voor het maken van bedrukte doosjes

Voor het maken van doosjes maken wij gebruik van diverse soorten vouwkarton.
Hoe wordt karton gemaakt en welke soorten vouwkarton gebruiken wij?

soorten vouwkarton, materiaal-soorten, vouwkarton soorten, soorten doosjes karton, kartonsoorten voor doosjes, kartonnen bakjes, kleine kartonnen doosjes, verpakking op maat, doosje,1

Hoe wordt vouwkarton gemaakt?

Vouwkarton wordt gemaakt op een kartonmachine. Een kartonmachine is een samengestelde papiermachine met meerdere zeven. De pulp wordt in een dunne laag op de zeef gebracht, waar een deel van het water aan de pulp wordt onttrokken. Met de verschillende zeven worden meerdere lagen papier gemaakt. Die lagen nat papier worden op elkaar geperst (het koetsen) om het vouwkarton het benodigde gewicht en de juiste samenstelling te geven.
Door te werken met verschillende lagen papier ontstaat een gladder en gelijkmatiger eindresultaat. Ook kan worden gewerkt met verschillende pulpsoorten. Zo kan voor de buitenste lagen gebruik worden gemaakt van pulp met sterkere eigenschappen. Op die manier kan het karton geheel worden aangepast aan de eisen van het uiteindelijke gebruiksdoel van de verpakking.
Heeft het karton de gewenste eigenschappen, dan kan de rest van het water worden verwijderd. Dit gebeurt door middel van persen en een droogfase. Tenslotte kan het vouwkarton worden voorzien van een strijklaag (coating) ter verbetering van het uiterlijk en de bedrukbaarheid. Dranken verpakkingen krijgen een extra folie of aluminium laag.

soorten vouwkarton, materiaal-soorten, vouwkarton soorten, soorten doosjes karton, kartonsoorten voor doosjes, kartonnen bakjes, kleine kartonnen doosjes, verpakking op maat, 5.jpg

Welke vouwkartonsoorten gebruiken wij?

De soorten vouwkarton die wij gebruiken voor het maken van doosjes en verpakkingen zijn in te delen in diverse kwaliteiten:
 

1. Castcoated karton – Hoogglanzend en hoogwit

Castcoated karton is de gladste en meest glanzende kartonsoort. Het heeft een luxe uitstraling. Het is verkrijgbaar in diverse tinten, zoals goud, zilver, maar ook kleuren zoals rood, blauw en geel en in parelmoer uitvoering. Het is de duurste soort. Bekende merknamen zijn o.a. Astralux en Venicelux. Het karton wordt veel gebruikt voor o.a. luxe cosmeticaverpakkingen.

soorten vouwkarton, materiaal-soorten, vouwkarton soorten, soorten doosjes karton, kartonsoorten voor doosjes, kartonnen bakjes, kleine kartonnen doosjes, verpakking op maat, doosje, doosjes bedrukken

2. Sulfaatkarton GZ – Vrij stevig in verhouding tot het gramsgewicht

Sulfaatkarton is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en diktes. Vanaf 0.2 mm tot 0.6 mm. Bekende merknamen zijn o.a. Invercote, Ensocoat en Crescendo. Sulfaatkarton is net wat luxer als duplexkarton en steviger dan castcoated. Het oppervlak is vrij glad en wit. Er zijn zowel glanzende als matte soorten sulfaatkarton beschikbaar.

3. Duplexkarton – in veel kwaliteiten verkrijgbaar

Er zijn 4 categorieën in te onderscheiden die elk hun specifieke toepassingen hebben.

  1. GC1 duplexkarton met witte achterzijde. Geschikt voor het merendeel van alle verpakkingen. GC1 is relatief voordelig en redelijk stevig. Bekende merknamen zijn o.a. Incada Silk, Starline Whiteback en Performa White.
  2. GC2 duplexkarton met creme achterzijde. Is iets voordeliger. Geschikt voor voeding en diepvries. De verpakking van Magnum ijs is hiervan gemaakt. Bekende merknamen zijn o.a. Starline Creamback, Incada Exel en Tambrite.
  3. GD duplexkarton met grijze achterzijde. Laagste kwaliteit en ook het voordeligst. Geschikt voor grote oplages waarbij de prijs doorslaggevend is. Bekende merknamen zijn o.a. Starline Greyback, Manteca, Venoplex en Hansaboard.
  4. CKB duplexkarton met kraft achterzijde. Deze kwaliteit heeft een hoge scheurweerstand en is daardoor geschikt voor o.a. trays, draagverpakkingen e.d. Bekende merknamen CKB, Crownboard Craft.
    Er bestaan van duplexkarton Hard Sized uitvoeringen die beter bestand zijn tegen vocht in bijvoorbeeld een koelkast of een vriezer of uitvoeringen met een speciale coating, zoals PE-coating.

soorten vouwkarton, koeling verpakking, doosje geschikt voor koeling, voedsel verpakking, vouwkarton soorten, soorten doosjes karton, voedsel doosjes, kartonnen bakjes.jpg

4. Kraftkarton

Kraftkarton is door en door bruin karton. Wij gebruiken voornamelijk het kraft karton van Westrock®. Dit karton heeft een natuurlijke uitstraling. Het is zeer stijf en taai en geschikt voor allerlei toepassingen. Dit karton kan ook goed tegen vocht en mag in contact komen met voeding en speelgoed. Daarnaast is het biologisch afbreekbaar.

soorten vouwkarton, materiaal-soorten, vouwkarton soorten, soorten doosjes karton, kartonsoorten voor doosjes, kartonnen bakjes, kleine kartonnen doosjes, verpakking op maat, doosje, 3

5. PaperWise – Kwalitatief en duurzaam papier en karton

PaperWise geeft landbouwafval een tweede leven. In dit geval als grondstof voor kwalitatief hoogwaardig, duurzaam papier en karton.  Bladeren en stengels die overblijven van de oogst worden bewerkt tot grondstof voor papier en karton. Dit papier en karton voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen en draagt bij aan een duurzame samenleving.

duurzaam papier, duurzame verpakking

verpakking astralux        venicelux verpakking         verpakking incada exel, verpakking incada silk, verpakking invercote         performa-white verpakking, ensocoat verpakking, tambrite verpakking         crescendo verpakking         verpakking starline whiteback, verpakking Starline Creamback, verpakking Starline Greyback, verpakking Hansaboard          kraftpack verpakking, kraft verpakking, kraft papier verpakking

Vervaardiging bedrukte doosjes

Vouwkarton wordt meestal op velformaat bedrukt en daarna gestanst. Om een kartonnen doos handmatig of machinaal op te kunnen zetten moet deze exact op maat gesneden zijn en van vouwlijnen zijn voorzien.

Het op maat snijden (stansen) en het aanbrengen van de vouwlijnen (rillijnen) en eventuele perforatielijnen (bijv. tearstrips) vinden plaats in één bewerking op de stansmachine met behulp van een stansmes. Daarbij worden ook de overtollige tussenstukjes uit het karton gedrukt, zoals bij de kleppen of een venster.

Vervolgens worden de dan nog platte dozen gevouwen en geplakt. Grote aantallen gaan op de vouw-plakmachine.
Wij kunnen de geplakte dozen ook voor u opzetten, afvullen, dichtplakken en verpakken in ‘omdozen’, zodat u rechtstreeks aan de afnemers kunt verzenden!

soorten vouwkarton, parfum verpakking, doosje vouwen, parfum bedrukking, vouwkarton soorten, soorten doosjes karton, kartonsoorten voor doosjes, kartonnen bakjes.jpg

Zoekt u een drank- of bierverpakking? Klik hier!

Bedrukte-doosjes.nl, Cosmetica-doosjes.nl en Bier-verpakkingen.nl zijn onderdeel van Drukkerij Van der Louw B.V.