Wilt u op uw verpakkingen besparen?

De eerste vraag is dan gaat het over een klein of een groot aantal. Bij kleine aantallen is het materiaal minder belangrijk dan bij grotere aantallen. Bij een klein aantal zijn vooral de begin- of instelkosten belangrijk. Voor het maken van een verpakking van karton is een stansmes nodig, die de vorm van de verpakking bepaalt. Door gebruik te maken van standaardmaten kan op de kosten van het stansmes bespaard worden. Een grote verzameling standaardmaten voor bedrukte verpakking kunt u vinden op www.doosjeopmaat.nl

Combineren

combineren van verschillende opdrukkenEen andere methode is door het combineren van verschillende opdrukken in één opdracht in plaats van per opdruk te bestellen. Afhankelijk van de grootte van de verpakking worden de verpakkingen vaak met meerdere tegelijk gedrukt en het maken van meerdere opdrukken kost dan relatief weinig. Omdat het totaal aantal doosjes door het combineren van de opdracht toeneemt, zullen de kosten per doosje dalen.

Oplage/prijs

Bij grotere aantallen gaan er andere dingen spelen. De kosten van het gebruikte materiaal gaan omhoog bij een grotere oplage. Op het materiaal is op verschillende manieren te besparen. Er is een omslagpunt waarbij het karton bij de fabriek op maat besteld kan worden. Afhankelijk van de kartonsoort is dat vanaf 1.000 of 2.500 kg. Op maat besteld of op aanmaak besteld karton heeft een langere levertijd van standaardmaten en specificaties. Het is daarom belangrijker om op tijd te bestellen.

Papiersoorten

Verder zijn er A-merken en B-merken karton. Een B-merk is vaak wat voordeliger, maar in minder specificaties verkrijgbaar dan een A-merk. Daarnaast heeft een A-merk vaak meer certificaten voor bijvoorbeeld voedselveiligheid zoals Isega of biologische afbreekbaarheid omdat het certificeren aardig prijzig is. Vrijwel elke kartonsoort die in Nederland verkrijgbaar is, is wel PEFC of FSC gecertificeerd.

Diverse papiersoorten van verpakkingenDoor te kiezen voor een bepaalde kartonsoort is het mogelijk om met een lager gramsgewicht een net zo stevig doosje te krijgen als van een andere kartonsoort met een hoger gramsgewicht. Zo is een duplexkarton met creme achterzijde, GC2, vaak steviger dan een duplexkarton met een witte achterzijde, GC1. Daardoor kan je nog meer op de materiaalkosten besparen. Bij een groter aantal is het belangrijk dat het doosje goed past en liefst zo klein mogelijk is. Soms kan minder dan één cm in maat verschil betekenen dat de prijs aanzienlijk omlaag kan.

Venster

Doosjes met transparant vensterfolieEen andere keuze die van invloed is op de kosten van een verpakking is het al of niet hebben van een venster. Het voorzien van folie van een venster, vensteren, is relatief prijzig, maar het kan wel noodzakelijk zijn om het product beter te kunnen verkopen. Vensterfolie bieden wij tegenwoordig ook biodegradable aan, zodat uw verpakking het milieu zo min mogelijk zal belasten.

Sleeves

Sleeve om doosjeDoor gebruik te maken van sleeves, kunt u voor relatief lage kosten elk doosje een ander uiterlijk geven. Een sleeve is een strook waar wij vouwlijnen in rillen, de uiteinden aan elkaar lijmen en vervolgens plat in een doos aanleveren. Met een sleeve kunt u dus zonder hoge kosten het uiterlijk aanpassen aan een nieuw product of periode, zoals Valentijnsdag of Kerst.
 

Handling

Soorten doosjes en bodemsluitingenAls laatste is de handling die een verpakking nodig heeft om gevuld te worden met het product een belangrijke overweging om voor een bepaald type doosje te kiezen. Het doosje kan dan relatief iets duurder zijn, maar als daardoor de handling en het verdere logistieke proces voordeliger wordt, kan dat toch de beste keuze zijn.
Zo is een doosje met autolock bodem sneller te vullen dan een doosje met zweedse bodem of 2 klepjes, terwijl de maat en de functie van het doosje identiek is.

 

Info:

Wilt u meer informatie over bedrukte verpakkingen of een goede offerte, stuur dan vrijblijvend een e-mail.

 

Maak een afspraak, of vul ons contactformulier in:

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht