Basisstructuren van doosjes

Fefco is een organisatie die de belangen van drukkers en werknemers in de kartonindustrie vertegenwoordigt op europees niveau. Deze organisatie heeft een uitgebreide catalogus van basisstructuren van doosjes gemaakt. Daardoor is het heel gemakkelijk om het type doos welke je precies wilt, uit te zoeken en aan te geven als gewenst model.

Hieronder staat de beschrijving van de meest voorkomende vormen.

De basislayout van doosjes is als volgt in te delen:

1. Doosjes met klep aan zowel onder- als bovenzijde.

Dit is een vrij eenvoudige doos om te produceren. Binnen de basisstructuren van doosjes zijn er 2 verschillende uitvoeringen. De ene is de standaard (fefco 0211) en de andere de vliegtuigstructuur (fefco 0210), genaamd naar de vorm. Deze doos kan ook met venster worden uitgevoerd.

Basisstructuren van doosjes

2. Doosjes met zweedse bodem (fefco 0215).

Deze structuur heeft als voordeel ten opzichte van structuur 1 dat de bodem een stuk steviger is. Daarnaast past deze structuur makkelijker op een vel papier. Deze doos kan ook met venster worden uitgevoerd.

Basisstructuren van doosjes

3. Doosjes met autolockbodem (fefco 0713).

De bodem van deze doosjes wordt gelijmd tijdens het productieproces. Hierdoor is deze een stuk steviger en is het doosje heel snel open te vouwen. Een nadeel is dat het lijmen duurder is en dat het soms wat lastig uit een vel te halen is. Daardoor zijn de kosten vaak wat hoger dan bij de basisstructuren van doosjes 1 en 2. Deze doos kan ook met venster worden uitgevoerd.

Basisstructuren van doosjes
4. Gondel- of kussendoosjestructuur.

Deze structuur is vrij eenvoudig en zeer geschikt als envelop of luxe geschenkverpakking. Eventueel kan deze ook met een handgreep uitgevoerd worden, zodat je een soort van tasje of giftbag krijgt.

Basisstructuren van doosjes

5. Doos- en dekselstructuur.

Deze structuur gebruikt meer papier en is wat duurder in uitvoering, maar geeft een luxere uitstraling. Daardoor is deze meer geschikt voor bijvoorbeeld een geschenkverpakking of de verpakking van wat luxere producten. Deze doos kan ook met venster in de klep worden uitgevoerd.

Basisstructuren van doosjes

6. De display of pizzadoos (fefco 0427 of 0428).

Deze bestaat uit één stuk en hoeft meestal niet gelijmd te worden. Hij is handig in gebruik, maar heeft nogal veel papier nodig. Deze kan eventueel met venster in het deksel worden uitgevoerd.

Basisstructuren van doosjes
7. Bodem of tray en sleeve (fefco 505) of luciferdoosje of schuifdoosje.

Deze structuur is vooral handig indien er meerdere producten in dezelfde bodem passen en de sleeve per product of per taal aangepast wordt.

Basisstructuren van doosje
8. Doosjes met extra sluiting.

De extra sluiting zorgt er voor dat het doosje netjes dicht blijft. Vooral bij wat langwerpige doosjes kan dit een uitkomst zijn. Deze doos kan eventueel met venster worden uitgevoerd.

Basisstructuren van doosjes
9. Hangend doosje.

Deze structuur is handig voor de verkoop in winkels van bijvoorbeeld cosmetica, kantoorproducten e.d.. Eventueel kan er een venster in gemaakt worden zodat het product te zien is. In het achterpaneel kunnen verschillende openingen in gemaakt worden, zoals een eurolock voor in winkels.

Basisstructuren van doosjes
10. Doos met een venster.

Deze structuur is voorzien van een venster, waardoor het product te zien is door de klant. Het venster kan ook in diverse vormen uitgevoerd worden en eventueel voorzien worden van folie. Het venster van het doosje van folie voorzien heet vensteren en dit kunnen wij ook verzorgen.

Basisstructuren van doosjes
11. Standaard verpakkingsdoos (fefco 204).

Dit is de meest simpele en voordelige uitvoering en wordt meestal gebruikt voor grote oplages verpakkingen met een meer functioneel karakter. Deze wordt vaak in golfkarton uitgevoerd, zowel bedrukt als onbedrukt, zoals bijvoorbeeld een verhuisdoos. Meestal wordt er plakband of tape gebruikt om de doos te sluiten.
Basisstructuren van doosjes