Kleurgebruik voor uw drukwerk en verpakkingen

‘Hoe kan ik mijn bestand opmaken met de juiste full color of PMS kleuren?’ Dat is een van de meest gestelde vragen die aan ons gesteld worden. De vraag is niet met een eenvoudig antwoord te beantwoorden, want er zijn een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden.

Ten eerste is er de papiersoort, papierkleur en de afwerking die invloed kan hebben op de kleur. Als er na het drukken bijvoorbeeld een persvernislaag overheen komt, kan deze een hele lichte gloed geven over uw drukwerk. Met de opmaak kunt u daar rekening mee houden, óf kiezen voor een andere afwerking.

 

Uncoated of coated papier

papiersoortenUncoated papier wil zeggen dat het papier niet gestreken is. Het is dus minder glad dan coated papier en zal tijdens het drukken zo’n 20% meer inkt absorberen vanwege de open/poreuze structuur. Deze papiersoort wordt veel gebruikt bij enveloppen en briefpapier. Het heeft altijd een matte uitstraling en kan veel minder kleurtinten weergeven dan coated papier.

Coated papier is wél gestreken waardoor het een gladde oppervlakte heeft wat kleuren sterker laat uitkomen. Deze papiersoort is er in een glanzende of matte uitvoering. Bij drukwerk waarbij heldere kleuren belangrijk zijn wordt vrijwel altijd voor deze papiersoort gekozen.

 

Drukken op Kraft karton, drukken op Kraft papierDrukken op bruin Kraft karton

Een full color bedrukking op Kraft karton heeft een andere uitstraling dan drukken op wit papier. Alles wat op wit karton of papier wit wordt, wordt op kraft bruin. De bruine ondergrond heeft een effect op de kleuren, maar dat kan juist in uw voordeel werken als het uw doel is om uw verpakking ‘nostalgisch’, ‘old school’ of ‘milieuvriendelijk’ te laten uitstralen. Veel klanten kiezen voor slechts 1 of 2 pms kleuren in plaats van full color.

Op Kraft karton kunnen we ook wit drukken, maar het wit zal nooit zo wit zijn als wit papier. De meeste klanten kiezen bewust voor deze milieuvriendelijke uitstraling en vinden het geen probleem dat de kleuren er anders uit zien dan op wit papier.
Dit jaar is de vraag naar verpakkingen met een nostalgisch of milieuvriendelijk uiterlijk enorm toegenomen zoals u hier kunt lezen.

 

Full color of PMS kleuren op het beeldscherm

Full color of PMS kleuren?Elk beeldscherm, tablet of smartphone geeft kleuren anders weer. Ook is de kleurimpressie afhankelijk van de hoeveelheid licht die er op valt. Bij donker winters weer bent u eerder geneigd om lichtere tinten te gebruiken, terwijl dat niet nodig is.
De juiste manier om kleuren te bepalen is met een kleurenwaaier of kleurenboek met een een constant kunstlicht. Zo lijkt een kleur niet te donker als u het met weinig natuurlijk daglicht beoordeelt. Full color of PMS kleuren kunnen nooit optisch op een beeldscherm worden bepaald.

 

Waarom niet alles in full color drukken?

Full color of PMS kleuren, Drukwerk en verpakkingen gedrukt in Full color of PMS kleuren .jpgHoewel veel ‘internetdrukkers’ beweren dat alles in full color gedrukt kan worden, zeggen ze dit enkel omdat ze alle klanten gecombineerd op één pers willen drukken. De prijs kan alleen lager worden wanneer de papierkeuze en kleuren aanzienlijk beperkt worden. Het z.g.n. ‘bijsturen’ naar de juiste kleur is voor hen onmogelijk, omdat dit effect heeft op het drukwerk van alle andere klanten die samen gedrukt worden op hetzelfde papier.

Stelt u eisen aan uw drukwerk en zijn (huisstijl)kleuren belangrijk voor u, dan wordt er vaak gekozen voor PMS kleuren, of een combinatie van full color + één of meerdere pms kleuren.
Op de foto rechts kunt u zien dat bijvoorbeeld helder oranje onmogelijk te drukken is in full color, maar alleen in PMS. (Pantone Matching System)
De afkorting CMYK staat voor Cyaan Magenta Yellow BlackAls men het heeft over full color, dan wordt er in deze vier kleuren gedrukt.
Vooral kleine letters in lichtere kleuren worden in PMS kleuren veel scherper gedrukt dan in full color.

 

Uit welke kleursoorten kunt u nog meer kiezen?

hexachromeHexachrome (HC = hexachrome, CMYK met Orange en Green (CMYKOG))
Pantone heeft een druktechniek ontwikkeld met zes kleuren (‘Hexachrome’). In plaats van de standaard vier kleuren van CMYK wordt gedrukt met zes kleuren: oranje en groen zijn toegevoegd, waardoor meer PMS-standaardkleuren gedrukt kunnen worden zonder de meer speciale drukkleuren te gebruiken, of de duurdere achtkleurendruk.

 

Hulp bij kleuren aanmaken

Full color of PMS kleuren, Drukwerk en verpakkingen gedrukt in Full color of PMS kleuren? Twijfelt u over de juiste kleurkeuze, dan kunt u ons altijd een kleurmodel opsturen. Wij zoeken met onze kleurenwaaiers een kleur die het dichtst daarbij in de buurt komt. Ook wanneer uw kleurmonster van een ander materiaal dan papier is gemaakt, zoals een kunststof schaal, dan zullen we een kleur uitzoeken die het zo dicht mogelijk benaderd.

Als u twijfelt over de opmaak van uw document, dan kunt u ons altijd eerst een ’test’pdf mailen die wij dan beoordelen. Het is beter om eventuele fouten in een vroeg stadium op te sporen, zodat u nog op tijd wijzigingen kunt aanbrengen.
Over  full color of PMS kleuren kunt u op internet veel informatie vinden. Op Youtube kunt u veel tutorials vinden en op de website van Pantone kunt u alles vinden over PMS, maar ook CMYK kleuren.

 

Hoe levert u een goed bestand aan?

Full color of PMS kleuren, Drukwerk en verpakkingen gedrukt in Full color of PMS kleuren? Het enige wat wij van u nodig hebben is een PDF. Deze PDF kunt u maken als u de aanwijzingen volgt die u hier kunt vinden.

Het is belangrijk dat:

 • Belangrijke teksten en logo’s minimaal 4 mm vanaf de snij- en vouwlijnen staan
 • Foto’s een resolutie hebben van minimaal 300 pixels per inch
 • De PDF snijtekens rondom bevat, die op 3 mm afstand van het schone formaat staan
 • Aflopende bedrukking 3 mm doorloopt buiten het schone formaat
 • Indien er stanslijnen in het bestand staan, deze in een aparte steunkleur staan en op ‘overvul’ zijn aangevinkt, zodat ze niet meegedrukt worden

 

Prestigeproject Full color én PMS

kleurenwaaier-laten-drukkenEr zijn niet veel drukkers die ooit zélf een kleurenwaaier hebben gedrukt. Wij hebben onlangs deze uitdagende order aangenomen en een prachtig product mogen afleveren!
De kleurenwaaier betrof de referentie tussen CMYK en PMS kleuren op zowel coated als uncoated papier.

Bij een order als deze hebben we bewezen dat we alle techniek en mensen in huis hebben om complexe orders vanaf prepress tot afwerking tot een goed einde te brengen. Er is eigenlijk geen ander product te bedenken waarbij constante kwaliteit en discipline zo’n grote rol spelen, dan bij een kleurenwaaier.

 

Full color met preeg én goudfolie

doosje met preegdoosje met preeg, doosje met goudfolie cosmetica eau de toiletteWij produceren de meest uiteenlopende doosjes. Een mooi voorbeeld van een full color bedrukking is het houten parfumdoosje met preeg én goudfolie, wat wij onlangs mochten maken. Klik op de foto’s voor een uitvergroting.

Het ‘ster’logo betrof een gebrandmerkt stuk hout wat was aangeleverd als foto. Door de vervorming die optreed bij het maken van een foto moesten we de ster-preeg volledig met de hand namaken.
Onze kleuraanpassing van de foto is uitstekend gelukt, want het doosje is bijna niet van echt hout te onderscheiden.

voorbeeld layout doosje met goudfolie, voorbeeld preeg in pdf met afloopHet mat zwarte doosje heeft een klassieke uitstraling, waarbij het ster-logo enkel gepreegd is in dezelfde achtergrondkleur.

Een preeg geeft een verpakking altijd meer klasse en daardoor het product wat u verkoopt een meerwaarde.

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden van pregen en folie.
Onze ervaren medewerkers kunnen u adviseren en voorbeelden laten zien van de mogelijkheden.

 

 

Wilt u meer informatie over Full color of PMS kleuren?

Maak een afspraak, of vul ons contactformulier in:

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht