Innovatief verpakkingen ontwerpen met duurzaam materiaal

Behalve het gebruik van gerecycled materiaal kan er nog veel meer gedaan worden om een product zo neutraal mogelijk op de markt te brengen.
Zwerfafval is een groot probleem en verantwoordelijk voor de plastic soep in onze oceanen. Wanneer vanaf de ontwerptafel al rekening wordt gehouden met het restproduct kan veel winst worden behaald. Niet alleen winst voor het milieu, maar ook voor de producent, want consumenten waarderen uw inzet en kiezen steeds meer voor milieuvriendelijke producten en het hoeft niet meer geld te kosten om duurzaam te verpakken.

Een goed voorbeeld van duurzaam ontwerpen is het drinkpakje met ingebouwd rietje. Geen plastic rietje, met een plastic hoesje wat vastgeplakt zit aan de zijkant, maar een kartonnen rietje dat tevoorschijn komt zodra de verpakking wordt geopend.Duurzame verpakkingen ontwerpen, Innovatief ontwerpen met duurzaam materiaal, recycle papier

Duurzaam produceren wordt al op creatieve en smakelijke manieren gedaan, zoals dit citroenijsje op een stokje van drop en een milieuvriendelijke bierverpakking met een dubbele functie; het bevat uitdrukbare kartonnen flesafsluiters om insecten te weren.

 

snackverpakking, verpakking patat, verpakking snack, kartonnen verpakking snackDrukkerij Van der Louw heeft een scala aan duurzame verpakkingsmaterialen. Wij produceren ook verpakkingen voor voedsel en drank wat in de koeling komt te staan. Door jarenlange ervaring kunnen wij u adviseren in kleurgebruik, materiaal, afwerking en design.

Onze ontwerpers hebben een grafische opleiding, maar nog belangrijker, jarenlange ervaring en interesse voor het vak wat heeft resulteert in een special products afdeling waar we nieuwe producten bedenken of wensen uitwerken van klanten.

Hiernaast een foto van een uit één stuk bestaande, voorgemonteerde doos met twee compartimenten voor foodservice, waarbij de inhoud in twee compartimenten wordt verdeeld om te voorkomen dat de patat wordt doordrenkt met saus uit de curryworst. Het compartiment voor de curryworst heeft geen gaten en daarom wordt de saus binnen gehouden, terwijl het patatcompartiment meerdere gaten heeft om de patat knapperig te houden en waterdamp te laten ontsnappen. Gesloten, is het veilig om te dragen.

 

Hieronder nog een aantal voorbeelden van verpakkingen die eerst voornamelijk in plastic geproduceerd werden, maar nu van duurzaam karton:

Innovatieve verpakkingen, duurzame verpakkingen ontwerpen, Innovatief ontwerpen met duurzaam materiaal voorbeelden

 

Kortom; de mogelijkheden zijn oneindig en niets is onmogelijk. Dankzij de creatievelingen en wetenschappers blijven verpakkingen duurzamer worden en onze aarde schoner en leefbaar voor toekomstige generaties. Ook bedrijven zien de noodzaak van duurzaam steeds meer in en werken o.a. samen met wetenschappers op universiteiten om het onmogelijke mogelijk te maken.

compost verpakking, afbreekbare verpakking, composteerbare verpakking, duurzame verpakkingBij de teelt van tomaten blijven massa’s blad en stengels over die nu nog op de composthoop gaan.
Op zoek naar zinvoller hergebruik van dit natuurlijke materiaal vonden onderzoekers van Wageningen UR dat vezelpulp van tomaat geschikt is voor productie van verpakkingen. Zij ontwikkelden onder andere een bakje voor tomaten, compleet met een fris en oorspronkelijk tomatenluchtje. De hoeveelheid blad en stengels die een teler produceert is meer dan voldoende om de eigen tomaten te verpakken. Restvezels van onder andere tomatenstengels kunnen ingezet worden als alternatief voor hout in kartonnen doosjes voor eieren, groenten en fruit. Bovendien verkleint hij zo zijn CO2-voetafdruk.

 

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden van het ontwerpen van een duurzame en/of multifunctionele verpakking. Onze ervaren medewerkers kunnen u adviseren en voorbeelden laten zien van de mogelijkheden.

 

Wilt u meer informatie over duurzame verpakkingen?

Maak een afspraak, of vul ons contactformulier in:

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht