Etikettering van non-food producten

Non-food producten hebben een etiket dat consumenten informatie geeft over wat er in het gebruiksartikel zit en hoe ze ermee om moeten gaan. Zo staat op huishoudchemicaliën hoe u het product veilig gebruikt en op cosmetica hoe lang het product na opening nog houdbaar is.

De NVWA controleert of de informatie die op etiketten staat wel klopt. Als de informatie onjuist is, neemt de NVWA gepaste maatregelen.
Voor veilig gebruik adviseert de NVWA altijd vooraf de etiketten en gebruiksinstructies te lezen.

Op de website van De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kunt u meer hierover lezen.

Wat moet er op een etiket staan? Wat moet er verplicht op een etiket staan?

 


Etikettering van food producten

Op het etiket van voedingsmiddelen moeten onder meer de naam van het product en de naam en het adres van de producent staan, maar ook de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, E-nummers en een productiecode of partijcode.

Op de website van de Rijksoverheid is informatie te vinden over dit onderwerp.

Wat moet er op een voedseletiket staan?

 


 

Wat moet er wettelijk op een etiket staan?Lees ook ons blog
15 TIPS verpakking ontwerpen

Vijftien handige TIPS om foutloos een etiket of verpakking op te maken. Mocht u na het lezen toch nog vragen hebben, dan is onze prepressafdeling altijd bereid om nog meer tips te geven of uw bestand te beoordelen.

 



Tip 9 uitgelicht:

Wat moet er wettelijk op een etiket staan?

Symbolen op een verpakkingBehalve de barcode, dienen er vaak nog meer symbolen en teksten verplicht afgebeeld te worden.

De consument en producent krijgen tegenwoordig zo veel symbolen en logo’s op verpakkingen te zien, dat het moeilijk is in te schatten welke nou écht waarde heeft. Denk aan het ‘estimate’ teken bij de inhoud, een recycle icoon, batch nr., NAW gegevens fabrikant of een waarschuwing voor kleine kinderen etc.

Voor o.a. cosmetische producten zijn een aantal vermeldingen verplicht gesteld door de NVWA. Ook voor speelgoed, textiel, was- en reinigingsmiddelen etc. gelden wettelijke regels voor etikettering.

Kijk ook eens op onze Pinterestpagina naar de honderden voorbeelden om inspiratie voor uw ontwerp op te doen.

 



Het lezen van een etiketEtiketten lezen

Op de verpakking van producten staan een heleboel teksten, tabellen en logo’s. Dit noemen we het etiket. Maar wat heb je aan al deze informatie? Een heleboel. Als je weet hoe je het etiket leest, kies je makkelijker voor gezonde, veilige en duurzame boodschappen.

Wat er precies op het etiket moet staan – en hoe – is vastgelegd in de Europese wet Voedselinformatie en in de Nederlandse Warenwet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of fabrikanten zich aan deze wetten houden. Ook producten die je online koopt, moeten voldoen aan deze wetten. Op de bestelsite moet je de etiketinformatie kunnen terugvinden. Alleen als de winkelier zelf een zakje om een niet-verpakt product doet, zoals vers gesneden kaas, hoeft hij er geen informatie op te zetten.

Haal jij alles uit het etiket?

Kijk op de website van het voedingscentrum.nl voor meer informatie over het lezen van een etiket.

 



Symbolen, logo’s en verplichte waarschuwingen

Er bestaan officiële logo’s die garanderen dat een product een bepaalde kwaliteit of eigenschap heeft.
Op verpakkingen zijn vaak zelfgemaakte logo’s afgebeeld. Het is voor de consument vaak moeilijk te begrijpen welke nu waarde heeft en welke niet.

 

No animal cruelty

Niet op dieren getest”
Van dit symbool zijn vele versies in omloop. Er zijn officiële logo’s verkrijgbaar, maar een zelfgemaakt logo wil niet zeggen dat er wél is getest op dieren. Grondig zelfonderzoek kan in zo’n geval geen kwaad.

 

ghs-symbool-acute-gezondheidseffectenAcute gezondheidseffecten
Het gezondheidsgevaar van deze producten is minder ernstig dan bij giftige en bijtende stoffen en bij stoffen met een lange termijn gezondheidsgevaar.

 

ghs-symbool-ontvlambaarOntvlambaar
Product kan gemakkelijk vlam vatten als het in contact komt met een ontstekingsbron (brandende sigaret, lucifer, vonk). Zowel stoffen in een vaste substantie als vloeistoffen en gassen kunnen ontvlambaar zijn.

 

ghs-symbool-lange-termijn-gezondheidsgevaarLange termijn gezondheidsgevaar

Product kan bij opname via de mond of de huid of bij inademen mogelijk kankerverwekkend zijn of op een andere manier schadelijk voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor de voortplanting.

 

ghs-symbool-milieugevaarlijkMilieugevaarlijk
Producten die – als ze in het milieu terecht komen – schadelijk zijn voor de organismen. Deze producten kunnen bijvoorbeeld sterfte van vissen of bijen veroorzaken.

 

ghs-symbool-bijtendBijtend
Product heeft een vernietigend effect op lichaamsweefsels als huid, ogen en slokdarm en veroorzaakt brandwonden. Daarnaast kan het product textiel, hout en metaal aantasten.

 

ghs-symbool-gassen-onder-drukGassen onder druk
Dit zijn samengeperste gassen en vloeibaar gemaakte gassen in gasflessen. Blootstellen aan hoge temperaturen kan brand of ontploffen tot gevolg hebben.

 


Enkele voorbeelden van recyclesymbolen op verpakkingen:

Wat moet er op een etiket staan?

 

Bekijk de logo’s en hun betekenis op ons blog.