In 2016 onderzochten studenten aan de Technische Universiteit van Delft, faculteit Industrieel Ontwerpen, in hoeverre de achtergrondkleur van invloed is op de aantrekkelijkheid van de gepresenteerde verse groentes.

tabel invloed kleur verpakking

De achtergrond kleur heeft invloed bij de verkoop

Met dit onderzoek hoopten de onderzoekers van de TU inzicht te krijgen in manieren waarop de verkoop van groenten in de retail door het kleurgebruik bevorderd zou kunnen worden. Tijdens het onderzoek werd er samengewerkt met een professionele ontwerper om het effect van de verschillende achtergrondkleuren te onderzoeken. Om het verschil in kleur te analyseren werd er gekozen voor vijf verschillende soorten groenten: tomaten, wortelen, gele paprika’s, komkommers en aubergines.

 Geen effect bij dezelfde kleur

Uit onderzoek bleek dat er geen effect werd waargenomen als de achtergrondkleur gelijk was aan de kleur van de groenten zelf. Wel werd de aantrekkelijkheid van de gepresenteerde groenten beïnvloed door de achtergrondkleur te veranderen. Iedere groente bleek zijn eigen optimale achtergrondkleur te hebben, die in de meeste gevallen contrasterend bleek te zijn.

Tomaten donkerblauwe achtergrond copy

Ideale achtergrondkleur blauw of oranje

De ideale kleuren voor de vijf onderzochte groenten zijn voor tomaten donkerblauw of donker oranje, voor wortelen oranje, voor gele paprika’s blauw, voor komkommers licht oranje en voor aubergines lichtblauw. Deze resultaten suggereren dat het moeilijk is om een niet-neutrale achtergrondkleur te vinden die geschikt is voor de presentatie voor alle groenten.

Tomatendoosjes bedrukte doosjes

Gebruik achtergrond kleuren in verpakking

Dit onderzoek naar de invloed van achtergrondkleuren op groenten door de TU nemen wij natuurlijk mee in ons advies aan onze klanten. Denk aan het vervaardigen van wikkels, verpakkingsdozen, omdozen maar ook productkaartjes. Als u verpakkingen voor groenten wilt laten maken is het verstandig rekening met dit onderzoek te houden, zodat de verkoop kan worden bevorderd.

Ervaring drukkerij Van der Louw

Blije beien bedrukte doosjes drukkerij Van der LouwDrukkerij Van der Louw heeft ervaring in het maken van verpakkingen voor groenten en fruit. Onlangs nog hebben wij luxe doosjes voor tomaten gemaakt. Nu zijn wij bezig met het ontwerp en de bedrukking van productkaartjes voor in aardbeienbakjes van de Blije Beien.

Bent u op zoek naar een verpakking voor uw groenten, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bron: Schifferstein Hendrik N.J., Howell Bryan F., Pont, Sylvia C., ‘Colored backgrounds affect the attractiveness of fresh produce, but not it’s perceived color’, 2017, Food Quality and Preference, Vol. 56 Part A, pag. 173-180. dx.doi.org/10.1016/j.foodqual.2016.10.011